Mi smo

Mi smo

foto: Damil Kalogjera

KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba (osnovan 2002.) je nevladina, neprofitna organizacija koja je kroz kustoski rad, produkciju umjetničkih projekata, organizaciju transdisciplinarnih festivala i teorijsku kontekstualizaciju usmjerena na kritičko propitivanje uloge i značenja znanosti, tehnologija i tijela u suvremenom društvu. KONTEJNER je u svom radu fokusiran na intermedijalne i interdisciplinarne projekte na sjecištu znanosti, tehnologije i umjetnosti, tjelesnu umjetnost te hibridne i inovativne upotrebe medija, a sadržajno se projekti udruge referiraju na relevantne fenomene suvremenog društva i kulture, tabue i etičke sustave koji ih legitimiziraju.

KONTEJNER organizira tri trijenalna festivala: Touch Me festival (tematski festival progresivne umjetnosti, znanosti i tehnologije), Device_art (festival posvećen napravama i strojevima kao umjetničkim medijima) i Ekstravagantna tijela (festival usmjeren na politike normaliteta i tjelesnu umjetnost). Od 2011. KONTEJNER također vodi program Galerije Močvara posvećen umjetnosti zvuka. Uz reprezentacijske programe, udruga se bavi i produkcijom interdisciplinarnih radova domaćih umjetnika kroz dvije produkcijske platforme: UradiSam_ARTLAB i Sound Art Inkubator (u sklopu Galerije Močvara).

KONTEJNER je kroz navedene programe kurirao i organizirao preko 100 grupnih i samostalnih izložbi, festivala, umjetničkih intervencija, predavanja i prezentacija međunarodnih i domaćih umjetnika i teoretičara u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku, Ljubljani, Beogradu, Skopju, Pragu, Linzu, Londonu, Tokiju, Pekingu i drugdje. KONTEJNER je također ostvario brojne suradnje s lokalnim, regionalnim i međunarodnim organizacijama, institucijama i projektima poput Live Art Developement Agency/London, Galerija Kapelica/Ljubljana, Ectopia/Lisabon, Device art/Japan i mnogim drugima.

DOKUMENTI